Point – Utvider grensene for arkitektur og design

  
Point i Drangedal

Arkitektur- og designbedriften Point i Drangedal opererer mellom Oslo, Kristiansand og Rjukan. – Det er ingen grenser for innovativ arkitektur og design, sier gründer og daglig leder Bart Burgerhoudt.

Nederlenderen Bart Burgerhoudt tok med seg arkitektskisser og familien til Drangedal i 2006. Der startet han arkitekt- og designfirma Point i 2007.

– Drangedal gir en stor frihet. Jeg ville være uavhengig og ikke bli sett på som et lokalt arkitektkontor knyttet til en by, sier Points daglige leder. Her kan jeg utvikle hva jeg vil, hvor jeg vil. I tillegg velge hvordan jeg vil bo med mye rom rundt meg. Og Drangedal ligger midt i et marked som går langt utover by- og fylkesgrenser, forklarer han.

Point har sine største prosjekter og kunder i Kristiansand og i byer langs kyststripen mellom Oslo og sørlandsbyen. I tillegg til Telemark helt opp til Rjukan og kanten av Hardangervidda.

To timer unna de største byene

– Jeg så at det var et stort marked her, slår gründeren fast. De store og mindre byene er innenfor en rekkevidde fra 1 til tre timers kjøretur, og ingen kø, smiler han.

Drangedal ligger midt i Norges mest befolkede område. Om lag en tredel (1,5 millioner) bor i byer langs kyststripen mellom Oslo og Kristiansand og innover Telemark.

Tok med innovasjonsånden

Burgerhoudt gikk fra å være partner i et stort nederlandsk arkitektkontor til å bli gründer i Drangedal. Han tok med seg innovasjonsånden som Norge omfavner.

Les også: Utenlandsk invasjon kan gi innovasjon

– Det var hard jobbing. Mye banking på dører og møter for å vise fram skissebøkene fra prosjekter i Nederland, mimrer han.

Og suksessen for Point Arkitektur kom. På åtte år har teamet blitt 8 kollegaer og et avdelingskontor i Kristiansand.

Funksjonell arkitektur slo an

Points første store oppdrag var et kontorprosjekt i Arendal.

– Styrken var at jeg hadde med meg erfaring fra Nederland hvor arkitekter har en vanvittig fokus på det funksjonelle og maks utnyttelse av kvadratmeter. Jeg har en måte å tenke om bygg som er effektivitet og tetthet, og selv om det er mye rom i Norge, så er det etterspurt, forklarer han.

Points største kundekrets er i Kristiansand, og leilighetsprosjektet på Justneshalvøya er bedriftens mest omfattende oppdrag.

I Telemark har Point blant annet utviklet Notodden videregående skole, og er inne på skolesektoren i fylket med en rammeavtale.

Ny giv

I tillegg til firmasuksess, ble Drangedal også ny giv for Burgerhoudt familien i 2006.

– Vi vurderte egentlig å flytte til Canada, men det matchet ikke helt drømmen, forteller Bart. Det vi falt for her, er at kontrasten mellom det å bo i bygd eller by er liten, sammenlignet med Nederland. I Drangedal har vi alle tilbud på lik linje med en by, som skole, tannlege, helsetjenester og vinmonopol. Vi fant godt med plass, og et hverdagsliv hvor vi kan velge vekk stress og køer, sier han engasjert og snakker med hendene. Han rekker fram mobilen og viser stolt fram familiens karakteristiske enebolig på Tveit og badebrygga langs vannet.

Les også: Det gode liv i Drangedal.

Også for Drangedalsbygda er nederlenderne blitt ny giv. Ifølge rapport fra Telemarksforskning (aug2014) slås det fast at det er i første rekke nederlendere som har bidratt til ny giv i deler av Bygde-Norge. Burgerhoudt familien og 100 andre nederlendere har økt innbyggertallet betraktelig de siste ti årene, og statistikken sier at 40 % av disse starter opp bedrifter.

Satser på nye områder

For Point har 2014 vært et knallår. Bart forteller om teamet som jobber effektivt og godt.

– Vi satser videre, og kommer til å utvikle interiørdesigndelen sterkere framover, påpeker han. Nå jobber vi mye med å utvikle kunnskapen til hver enkelt og også i teamet. Å bygge et team er som å bygge et prosjekt. Det er helheten som er gøy og som teller, slår Points daglige leder fast.

Hvor er Point om 5 år?

– Da er Point et navn som folk kjenner. Vi har flere kunder og kan tilby tjenester innenfor en større bredde. Og muligens har vi etablert enda ett avdelingskontor, sier arkitektgründeren fra Drangedal.

Les også: Arkitekter optimister fram mot sommeren

Hvilke grep bør Grenland ta for å skape flere arbeidsplasser?

– Jeg har ikke noen konkret oppskrift på det, sier Burgerhoudt. Han opplever imidlertid at det er vanskelig å komme inn i Grenland.  – Folk er kjempehyggelig, men lite konkret kommer ut av det.

– Jeg registrerer at når jeg presenterer meg i Porsgrunn og Skien, får jeg alltid spørsmål om ‘Hvorfor Drangedal? Det har jeg lurt litt på, hvorfor det er slik. Det spørsmålet får jeg ikke fra andre steder.

Burgerhoudt etterlyser en mer åpen holdning til resten av Norge. Han mener at åpenheten er større i nabobyene utenfor Grenland.

Han berømmer Drangedal for å motivere og ha bidratt med konkret drahjelp. – Men det er jo til slutt gründeren selv som må vite hva han eller hun vil, avslutter Point gründeren.