Kinera legger plast på stål

  
Island Crown

Resultatet er nye løsninger med utrolig styrke.

Det fastslår doktor i polymer kjemi Bård Sæthre. Sammen med gründerkollega Torunn Aakermann og 3 medarbeidere i Kinera jobber han med å tilby løsninger der heldekkende plastbelegg kombineres med andre materialer for å hindre rust og forlenge levetiden.

Kinera er spesialister på plastråstoffer og vet hvordan det beste fra plasten kan utnyttes i løsninger som vekker internasjonal oppmerksomhet.

Industrien bruker milliarder på å hindre at rør og overflater ruster og slites. Nå etterspør de Kineras kunnskap og heldekkende plastbelegg.

– Vi har nettopp levert rør til kjølevannssløyfer på det 11. skipet hos Vard Brevik, forteller gründerne.

…også på betong

Det er ikke bare de store industriselskapene i Norge og internasjonalt som er interessert i Kineras plastløsningerVedlikeholdsfrie og mer robuste materialer er noe også private etterspør. Kinera leverer strøkne, vanntette og holdbare belegg til betonggulvet i garasjen, eller på terrassen.

– Sammen med Aaltvedt Betong lanserer vi et nytt konsept for belegningsstein, forteller Kineras daglige leder Torunn Aakerman. Det blir nærmest vedlikeholdsfritt, og tåler godt at rødvinsglasset knuser på terrassen uten at det blir flekker.

 

Vet hvordan det beste fra plasten kombineres med stålets styrke

Bærekraftige materialer er framtidens mantra. Og gründerbedriften Kinera i Porsgrunn plasserer seg godt for å bidra til den utviklingen.

– Vi er spesialister på plastråstoffer og vet hvordan det beste fra plasten kan kombineres med andre materialer, forteller Torunn Aakermann, doktor i organisk kjemi.

– Plast på stål gir for eksempel en utrolig styrke og kan forlenge levetiden signifikant, sier gründerkollega Bård Sæthre som også er en av Norges doktorer i polymer kjemi.

Begge kommer fra Hydro Polymers, der de startet i FoU og utviklingsavdeling og jobbet de siste årene i Markedsavdelingen. Da nye eiere tok over og jobbsituasjonen endret seg, brukte de muligheten, og gikk ut av faste jobber for å følge drømmene og ta ideene ut.

Lage nye løsninger og produkter

De startet på kjøkkenbenken i 2008 med å utvikle et spesialbelegg til stål. I dag har de kontor, verkstedhall, laboratorium og pilot produksjonslinje. Bedriften teller 5 kollegaer på heltid, med representant i Finland, hvor Kinera sist høst fikk sin største kontrakt hittil med leveranse på gummiering av tanker til et vannrenseanlegg.

– Vi kaller oss selv et løsningshus, forteller gründerne. Det betyr at vi tar en ide og skreddersyr løsninger eller skaper nye løsninger tilpasset kunders behov. Vår egen utviklede plastløsning primært til stål, er helt tett og uten skjøter. Vi kan dermed beskytte mer komplekse komponenter, for eksempel lengre og mindre rørdeler med flere bend.

– Det er denne løsningen vi har produsert i stor skala hos våre samarbeidspartnere i Tyskland og Østerrike og levert til det 11. skipet hos Vard i Brevik, sier gründerne stolt.

 

Anerkjennelse fra verdensledende selskaper

Kinera har fått stor oppmerksomhet og anerkjennelse og industriselskapene etterspør kunnskapen og løsningene.

– Vi jobber med store industriselskaper som Yara, Hydro og Vard, 3M og Akzo Nobel, forteller Torunn Aakermann. For et lite lokalt firma ville det nesten ikke vært mulig, så vår fordel er at vi kjenner nettverkene og kravene til dokumentasjon og kvalitet fra våre tidligere jobber i Hydro.

For kunder som 3M og Akzo Nobel er Kinera salgsagent i Europa for råstoffet til tynne plastfilmbelegg som brukes i matvareindustri og bilbransje. Kinera håndterer 30-40% markedsandel plastfilm i hermetikkbokser i Europas matvareindustri.

– De fleste av oss legger ikke merke til det, men innsiden av en Stabburets makrell i tomat boks er dekket med en supertynn plastfilm (5-10 mikrometer), smiler Aakermann.

Bygge kunnskap og smartere løsninger

Kinera gründerne brenner spesielt for å få fram nye løsninger og produkter. For tiden har de et IFU prosjekt (industrielle forsknings- og utviklingskontrakter) gående med Statoil og Yara som ser på å beskytte stål i ekstreme miljøer. Målet er å utvikle konkurransedyktige produkter i et internasjonalt marked.

– Her får vi tilgang til industrielle nettverk og miljøer gjennom et forpliktende samarbeid, og det betyr også tilgang til ny kompetanse, globale nettverk, strategiske partnere og internasjonale markeder, forteller gründerne entusiastisk.

Lokalt samarbeid er gull

Det lokale samarbeidet er gull verdt mener gründerne.

–  Vi er små og er avhengig av å samarbeide bredt med de som vil samarbeide med oss, også for å finne de praktiske og gode løsningene i større prosjekter.  Vi er et løsningshus, og er ikke gift med èn løsning.

– Det var spesielt moro i samarbeid med Bilfinger hvor vi sprayer svært slitesterke gulv for industribruk mens Bilfinger gjør grunnarbeidet. I et annet ble vi enige om at den beste løsningen for å beskytte en stor lagringstank var at vi i Kinera dekket innvendig med plastbelegg, og Bilfinger sandblåste og malte epoxy på utsiden.  Da bygger vi bredere kunnskap og lager nyskapende og smartere løsninger. Hvem tør si nei til det?, avslutter Kineragründerne Torunn Aakermann og Bård Sæthre.

Kort om Kinera:
Etter 7 år er Kinera blant de 1/3 av gründerbedrifter i Norge som har klart seg etter de 5 første kritiske årene, og Kinera vokser videre med sin tunge kjemi og teknologikunnskap innenfor polymer bransjen. Fra 2 gründere som startet opp med en ide på kjøkkenbenkskala, er Kinera nå etablert med laboratorium- og verkstedanlegg i Porsgrunn, og har et kjerneteam på 5 og med representant i Finland. Kinera leverer polymerløsninger og samarbeider med de største industriselskapene i Norge og internasjonalt.